He he, nisam ja ni rekao a ni pomislio da u tvom pisanju ima bilo sta uvredljivo. Nejasno mi je bilo to neslaganje u vezi toga.
TFH je taj tekst izbacio pre sedam godina a stvari su se za to vreme dosta promenule i saznanja su se uvecala. Oni su, TFH, kao i svaki drugi magazin, izdavaci pa samim tim tekstovi mogu da izrazavaju i necije licno iskustvo ili misljenje sto ne mora da nam bude bas po meri ali je to tako.
Kako i sam kazes ovo je forum gde ti mozes da kazes sta mislis i to je sasvim ok, to je i namena svega ovoga. Ja licno mislim da kada vec nesto negiras ili podrzavas bio bi red i da kazes zasto. Eto ja sam procitao dosta o tim ribama a kao sto vidis i prosle su kroz moje ruke i jedino mi je ostalo da kazem da neznam njihovu razvojnu "istoriju" pa tako ne mogu da stanem ni na ciju stranu. Ako pogledas i neke novije podatke, bas te delimicne analize, mozes da vidis da pitanje i dalje ostaje otvoreno. To su komentari kompetentnih ljudi koji su radili te analize a ne moj ili neciji drugi irelevantan komentar. Sta u tom slucaju znaci moje misljenje? Ama bas nista jer ga ja ne podkrepljujem nikakvim dokazom vec samo nekim svojim ubedjenjem. Sta vise tu i nema suprotnih strana, barem ne sa naucne strane a kod nas akvaristicara mozda i ima.
Kazes da takva analiza nije skupa ali je dosadna. Mozda jeste dosadna ali je zato i skupa i to podosta. Takve analize se rade na vecem broju primeraka koji su uhvaceni u prirodi pa se gaje i mreste u laboratoriji a to sve traje i traje itd i to sve neko treba da organizuje pa i da plati.
Da dalje ne komentarisem nego ti lepo obrazlozi tvoj stav odnosno argumente koji ti nedvosmisleno govore da to nije hibrid odnosno da neki predak u tom lancu ne nosi neki gen koji je nasledio nekim ukrstanjem.