Anubias nana lepo raste i na kamenu i na panju, ali mislim da najbolje raste na lavi. Lava je produkt vulkana, tj vulkanski pepeo, a pepeo je mineral, abiljke se hrane mineralima koliko mi je poznato neka me neko ispravi ako gresim. Tropica sve biljke koje kaci na panj, kaci i na lavu, ali neke koje kaci na lavu ne kaci na panj, sto potvrdjuje da je lava bolja kao podloga za rast bilja.
Sto se tice svetla pre bih se slozio sa Draganom Kinezom nego Faunom. mislim da nani vise odgovara senovito, ali ne i mracno podrucje. Ako je svetlo previse jako nana je podlozna algama, ali ja sam imao jedno cudno iskustvo a to je:
Kako akvarijume i biljke drzim dugo godina, u svakom svom akvarijumu imao sam i nane. Kada god bi formirao novi akvarijum, znaci kada bih nane stavljao u novoformirani akvarijum one bi bile napadnute crnim cupavim algama, one odvratne alge koje kada rucno skidate mozete cak i tvrdi lista nane da pocepate. Naravno posle par meseci kada se akvarijum uklaviri meni su se alge redovno povlacili, i vise ih ne bi vidjao. E sada kada sam uradio prvi uvoz Tropicinog bilja pre nekih godinu dana, i kada sam prvi put pred sobom imao izbor bilja kakav sam do tada samo mogao da sanjam, palo je novo formiranje akvarijuma. Na neke stare panjeve sa starom nanom dodao sam i Tropicinu nanu kako bi zbunovi delovali bigatije. Razlike gotovo da nije bilo, lepa jedna lepa druga, bez algi jedna, bez algi druga. E sad formiram ja novi akvarijum, prodje 10 dana, a meni na se na starim nanam pojave crne koncaste alge, a na Tropicinim ni jedna, prodje jos 10 dana, ja u moj akvarijum ne mogu da gleda. Stare nane pune koncaste alge, a na Tropicinoj ni jedna. 4 meseca je bilo potrebno da mi se alge sa starih nana povuku, a za svo to vreme ni jedna Tropicina nije imala ni najavu crne cupave alge. Ja nisam bas siguran da znam zasto je to tako, ali jednostavno je tako. Ko zna zna, i kada je neko tata u proizvodnji bilja onda je tata.
Ovo su moja licna iskustva, i ne moraju biti relevantna.
Zivela Tropica:ziveli: